ROMÁNEK NA PRACOVIŠTI A ETIKETA

Prosinec je většinou ve znamení firemních vánočních večírků. Alkohol utlumí zbytečný stud a z platonické lásky se nečekaně zrodí pracovní románek nebo životní láska. Nic nového pod sluncem, takže právě leden je ideální čas na to, zjistit co nám ohledně lásky na pracovišti radí etiketa a sama právní judikatura. „V českém prostředí se s úpravami partnerských vztahů na pracovištích příliš nesetkáme, neboť čeští zaměstnavatelé jsou k těmto vztahům tolerantní. Úprava těchto vztahů je běžná v zahraničí, především v právních systémech angloamerického práva. Zaměstnavatel proto volí úpravu předmětné problematiky především prostřednictvím vnitřních předpisů – nejčastěji nazvaných etický kodex. Z ustálené judikatury jednoznačně plyne, že okolnost navázání milostného vztahu na pracovišti nemůže být jediným důvodem pro rozvázání pracovního poměru.“ Potud citace Právního prostoru. Nicméně to že nedostaneme výpověď neznamená, že si život na pracovišti, kde trávíme mnohdy více času než doma, pořádně nezkomplikujeme. 



Jak si tedy naši sladkou romanci užít a nic neztratit?


Prostudujte si v každém případě již zmíněný etický kodex Vaší společnosti, ať víte, co je zakázáno a co dovoleno. Možná nesmíte mít vztah jen s nadřízeným, takže pokud je vaše vášeň tak silná, že ji nejste schopni zkrotit v pracovní době natolik, aby se Váš vztah tzv. neprovalil a stojí vám to za to, tak se raději nechte přesunout na jiné oddělení s jiným šéfem. 
Za mě bych se raději přesouvala, než se vztahu bránila. Podle italské sexuoložky Serenelly Salomoniové totiž zažívá románek, flirt či lásku v zaměstnání každý pátý pracující člověk, takže nic výjimečného. Navíc city a sexuální jiskření prý podle ní vedou k lepším profesionálním výsledkům a dotyční jsou šťastnější, mají více energie a jsou produktivnější.
Na druhou stranu výzkumy potvrzují, že v rámci pracovních románků nejčastěji o svoji práci přicházejí ženy, protože jsou většinou v nižším postavení, takže jim hrozí dvakrát tak větší riziko výpovědi než mužům!


Proto každopádně buďte diskrétní

Je to asi složité, ale jakmile vstoupíte do kanceláře, váš čas patří jen společnosti, nikoli vašemu milému či milé. Vyhněte se osobním narážkám, intimním komentářům i veřejným projevům náklonnosti, ať zbytečně neriskujete. Pokud se mimo kancelář na něčem neshodnete, nesnažte se to dořešit v práci. To je totiž přesně ten moment, kdy v afektu můžete ztratit kontrolu a v zápalu boje nechtěně prozradit před svými kolegy něco ze svého osobního života. My ženy především nezapomínejme také na naši nutkavou potřebu sdílet s kolegyněmi v práci detaily o našem soukromí. Tady více než kde jinde platí, že „dva jsou rada a tři už zrada“. Stačí úplně, že o vaší lásce víte jen vy dva! Stejně tak zapomeňte i na to probírat se svým protějškem diskrétní pracovní záležitosti, které by mu měli zůstat utajené. Mohl nebo mohla by někdy ztratit kontrolu, nepříjemně se prořeknout a riskovat tak práci vás obou. 


Pozor na korespondenci

Zapomeňte během pracovní doby také na osobní korespondenci e-mailem i po telefonu. Lehce by se vám totiž mohlo stát, že místo z privátního mailu či telefonu, zašlete milostné řádky svému panu Úžasnému nebo paní Úžasné z toho pracovního a ten je jak známo velmi veřejný! No a nemluvě o tom, co známe dobře všichni, klikneme v pracovním stresu na tlačítko odpovědět všem a to že“ líbá jako bůh“ nebo že mu důvěrně říkáte „Bambulko“, ví rázem celý korporát v ČR i za hranicemi. 


Chvilky pro sebe

No tak na ty raději také zapomeňte. Je to sice velká řehole a kus sebezapření, chápu, ale kvůli jednomu odhalenému letmému dotyku nebo tajnému polibku přijít o těžce vydobyté pracovní benefity se možná nevyplatí. Pozor na výtahy či firemní parkoviště všude je Big brother v podobě vašich kolegů i nadřízeených. Největší zkouška na Vás ale čeká v podobě firemní party. Tady se každopádně držte pravidla jedné skleničky, jinak jak Vás dal třeba loňský firemní večírek dohromady, ten letošní by Vás mohl rozdělit. Ztráta sebekontroli a průšvih je na světě.


A co když pohádky je konec a dojde na rozchod

Ten samozřejmě nepřeju nikomu, nicméně chvíli to prostě trvá každému z nás, než najdeme toho pravého. 75 % rozchodů prý navrhnou ženy jako první a cítí se pak údajně sebejistější. No nevím. Možná sebejistější ale v daný moment je určitě málokterá na vrcholu blaha. Navíc rozejít se a více méně se přestat vídat, protože každý bydlíte na jiném konci velkého města, je rozhodně mnohem snazší, než se každý den znovu a znovu potkávat na poradách u šéfa nebo u jediného kávovaru v kanceláři. Přežít tohle vše, nedat na sobě nic znát, což je úplný základ a nepsaná povinnost, a ještě k tomu bez hrnku kávy, sami uznejte, to prostě nejde. 



„Carpe diem“ a „Kdo nic neriskuje také nic nezíská“! To vše podepisuju, ale v téhle životní situaci nicméně za mě platí, že než se do tohoto dobrodružství pustíte, zvažte více než kdy jindy pro a proti. Přeji Vám ze srdce, ať vždy více v životě získáte než ztratíte, ale nejsem si jistá, jestli jen mé přání je v tomto případě dostačující.







_ _ _



WORKPLACE ROMANCE AND ETIQUETTE

December is usually the time of corporate Christmas parties. Alcohol lowers inhibitions and platonic infatuation can unexpectedly turn into a workplace fling, or the love of your life. It’s nothing new under the sun. So, January is the ideal time to look at what etiquette and legal case law say about romance in the workplace. “In the Czech environment, we don’t come across much regulation of romantic relationships in the workplace, because Czech employers are tolerant of these relationships. The regulation of these relations is common abroad, especially in the legal systems of Anglo-American law. The employer therefore chooses to address this issue primarily through internal regulations, usually called the Code of Ethics. It is clear from settled case-law that the circumstance of starting a romantic relationship at the workplace cannot be the only reason for terminating an employment relationship.” So much for the legal aspects. However, the fact that we do not get terminated for romantic relationships does not mean that they will not complicate our life in the workplace – a place where we often spend more time in than at home. 


How then to enjoy your sweet romance and not lose out on anything? 

In every case, you should study the above-mentioned code of ethics at your company, so that you know what is permitted and what is not allowed. One of the better scenarios is that you are prohibited only from having a romantic relationship with your superior. So, if your passion is so strong that you cannot keep it in check during working hours, making it impossible to keep your relationship discreet, and that relationship is worth it, then you should try to get transferred to another department under another boss. Personally, I would rather transfer than try to resist the relationship. According to the Italian sexologist Serenella Salomoni, every fifth working person experiences a fling, flirtation or love at work, so this is nothing unusual. Moreover, feelings and sexual sparks flying lead to better career results, and the people concerned are happier, have more energy and are more productive. On the other hand, research confirms that women are those most likely to lose their jobs due to work romances because usually they hold the lower position, making them twice as likely to be dismissed as men! 



That is why you should be discreet in any case 


It’s probably complicated, but the moment you come into the office, your time belongs to the company, and not to your darling. Avoid innuedos, intimate comments and public displays of affection, to avoid unnecessary risk. If you have a disagreement with someone outside of work, do not try to address it in the workplace. This is precisely the moment you could lose your cool in the heat of passion and unwantingly reveal some detail of your personal life before your colleagues. Above all, we women must not forget our compulsive need to share private details with our colleagues at work. Here, more than anywhere else, it applies that "two can keep a secret, but three lead to betrayal". It is enough that only you two know about your love! Likewise, forget about discussing discrete business matters with your counterpart, which should be kept secret. He or she could sometimes lose control, and let something confidential slip, putting both of you at risk.



Be careful with correspondence

Forget about personal correspondence by email or phone during business hours. It could easily happen that, instead of a private e-mail or phone call, you send your expressions of love to your Mr. Amazing or Ms. Amazing using a work e-mail or work phone, and that is, as we know, very public! And not to mention what we know all too well: in the stress of work, you accidentally click on the reply-all button and suddenly the fact that he “kisses like a god” or that you secretly call him “pompom” is known by the entire corporation at home and abroad.



Moments Alone

Forget about these altogether. It will be really hard, and require a good deal of self-denial, but on the other hand, one revealed brief touch or a secret kiss can cost you your hard-won benefits, and might not be worth it. Be wary of elevators and parking garages – “Big Brother” is everywhere today, often in the form of your colleagues and supervisors. Your biggest test, however, will be at a company party. Here you should strictly adhere to the one glass rule. Otherwise, just as last year’s party brought you together, this year’s can break you up. All that’s needed is a little alcohol, loss of self-control and trouble is in the making.



And what if the fairytale ends, and a break-up happens?

Of course, I wouldn’t wish this on anyone, but sometimes it just takes a while for each of us to find the right partner. Up to 75% of breakups are initiated by the woman, who then feels more self-confident. I can’t say that’s how it is for sure – maybe they do end up more self-confident later, but at the time they certainly aren’t at the peak of bliss. Moreover, to break up and stop seeing each other is certainly much easier when you both live in opposite corners of the city, than it is when you have to see each other every day at meetings with the boss or at the only coffee machine in the office. Surviving all of this, keeping everything hidden under the surface–which is an absolute must—and without even a cup of coffee, you must acknowledge is simply impossible.



I wholeheartedly agree with the sentiments of “Carpe diem” and “Nothing ventured, nothing gained”. But in this particular life situation, I would be cautious more than in any other and weigh the pros and cons thoroughly before jumping in. From my heart, I wish that you may always gain more than you lose in life!

Comments

Popular Posts