CO DĚLAT, KDYŽ SI NĚKDO VE VAŠÍ BLÍZKOSTI ŘÍHNE NEBO ULEVÍ

Pokud si v naší přítomnosti někdo říhne nebo uleví, přesto že se jedná o přirozený projev našeho organismu, z hlediska etikety v místních zeměpisných šířkách je třeba zachovat určité dekórum. Rozhodně nemůžeme tuto přirozenou funkci našeho těla potlačovat, vždyť na zadržené prdy zemřelo několik čínských císařů, kterým v tom bránila právě sama dvorní etika. Je klíčové vědět, že uvolněný plyn je možné ucítit až nebo už, záleží na situaci, cca 10 sekund od osudového momentu. To je tedy pro nás jasný časový prostor k defenzivnímu manévru a sladění vzniklé situace s pravidly etikety. Je třeba se také podívat pravdě do očí a přiznat si, že každý z nás si uleví průměrně 20krát za den a z toho minimálně 10krát denně stále řešíme, kde je to vhodné a jak se tím nezpronevěřit paní etiketě. Pro zajímavost, co se týká četnosti v rámci této statistiky, jsme na žebříčku osmí hned za psy a před námi jsou např. Zebry, velbloudi nebo termiti. Možná jediné místo na světě, kde si můžete ulevit, a ještě se to od Vás očekává, protože tento zvuk tu nahrazuje pozdrav, je mezi příslušníky kmene Yanomami v Jižní Americe. To s říhnutím je to ve světě o něco snazší. Např. v Číně jím vyjádříte spokojenost a kompliment kuchaři.


Co dělat a co na to říct 

Pokud si někdo ve Vaší přítomnosti hlasitě říhne, určitě by se měl okamžitě omluvit a vy jeho omluvu samozřejmě bez zaváhání a dalších komentářů přijmout. Můžete také jen přikývnout nebo říct něco jako „Ano, samozřejmě.“ Pokud si uleví, nesmějte se mu a ani to nijak nekomentujte. Nesnažte se ho ponížit ani nijak zahanbit. Odolejte nutkání vtipkovat. Nedokážete-li skrýt úsměv, zkuste začít hovořit na nějaké jiné méně kontroverzní téma, to stoprocentně pomůže nejen Vám ale i dotyčnému „hříšníkovi“. Pokud nejste schopni udržet poker face nebo se dokonce potřebujete nadýchnout čerstvého vzduchu, omluvte se z místnosti. Snažte se být při odchodu co nejvíce diskrétní a zabraňte tak rozpakům u ostatních.


Osobní odpovědnost

Pokud jste náchylní k zažívacím potížím, které způsobují nadýmání, raději se vyhněte nebo omezte konzumaci potravin, které tento problém umocňují jako jsou např. brokolice, fazole, zelí, růžičková kapusta, jablka, hrušky a sycené nápoje. Nemyslí tím na pořád, jen pokud se právě chystáte na nějaký večírek či veřejnou událost, kde byste se díky nadýmání mohli dostat do svízelné situace. Nezapomínejte na to, že i žvýkačka způsobuje plynatost a to tím, že během jejího žvýkaní nasajeme více vzduchu, než je pro naše tělo běžné. Pokud jste na večeři, kde se podávají potraviny, o kterých víte, že je hůře trávíte, nehltejte, každé sousto důkladně rozkousejte, tím následky podle odborníků zčásti minimalizujete. Další věcí, kterou byste mohli chtít zvážit, je konzumace vhodných potravinových doplňků, které vám mohou pomoci zoptimalizovat funkci vašeho trávicího traktu.


V soukromí 

V soukromí je jen nás, jakou domácí „politiku“ si v tomto směru nastavíme. Vaši nejbližší by Vás měli milovat bezpodmínečně a přesně takové jací jste. Někomu partnerovo říhání či ulevování nevadí, jiný to není ochoten tolerovat. Za mě je i tady možná na zvážení jistý kompromis. Přeci jen většina domácností není bezdětná a právě děti si návyky z domova potom přenáší dál do své vlastní domácnosti. Otevřeně s nimi o těchto lidských potřebách diskutujte, ať ví a zbytečně se nedostávají do trapných situací oni sami. Pokud si doma máte potřebu říhnout, pak se tomu nebraňte, zvolte jen formu, která co nejméně zatíží okolí. Pokud si potřebujete ulevit, odskočte si na toaletu, pokud to není možné, omluvte se svým nejbližším – toť za nás malý domácí kompromis! 


Na závěr bych Vás ráda ujistila, že i když se Vám na veřejnosti něco takového přihodí a Vy se budete cítit hrozně, netrapte se tím. Je to přeci přirozené a jako vše ostatní i tento nepříjemný zážitek stejně brzy odvane čas. Mějme speciálně v těchto situacích na paměti, že chybovat je lidské a odpouštět božské. 


_ _ _



WHAT TO DO WHEN SOMEONE IN YOUR VICINITY BELCHES OR PASSES GAS


If someone burps or passes gas in our presence, even though it is a natural bodily function, a certain decorum should be preserved in terms of etiquette in local latitudes. We certainly cannot suppress this natural function of our body – why, a few Chinese emperors, who honored court etiquette actually died of this. It is crucial to know that the released gas can only – or already, depending on the situation – about 10 seconds from the fateful moment. This gives us space for a defensive maneuver and aligning the situation with the rules of etiquette. We also need to look the truth in the eyes and admit that each of us passes gas an average of 20 times a day, and at least 10 of those times we deal with where it is appropriate and how not to compromise Lady Etiquette in the process. Interestingly, as far as the statistic of frequency is concerned, we rank eighth, right behind dogs and ahead of us are, for example, zebras, camels or termites. Maybe the only place in the world where you can pass gas, and it is even expected of you, is among the Yanomami tribe in South America, where this sound replaces greeting. Getting away with burping is a little easier. For example, in China it is a way you express your satisfaction with a meal, and give your compliments to the chef.


What to do and what to say 

If someone burps loudly in your presence, that person should surely apologize immediately, and of course you accept the apology without hesitation and additional comments. You can also just nod or say something like "yes, of course". If they pass gas, do not laugh or comment on it. Do not try to humiliate or shame the person. Resist the urge to make a joke. If you can't hide a smile, try to talk about some other, less controversial topic, which will help both you and the “sinner” in question. If you are unable to maintain a poker face, or even need to a breath of fresh air, apologize and leave the room briefly. Try to be as discreet as possible when leaving and avoid embarrassment for others.


Personal Responsibility

If you are prone to indigestion associated with flatulence, try to cut down your consumption of foods that exacerbate the problem – such as broccoli, beans, cabbage, Brussels sprouts, apples, pears and carbonated drinks. I don't mean forever – only if you're going to a party or public event where you could get into a difficult situation because of flatulence. Don't forget that even chewing gum causes flatulence, because during its chewing we absorb more air than is common for our body. If you are at a dinner where you are served food that you know is more difficult for you to digest, do not rush, but rather take your time and chew each bite thoroughly to minimize the consequences, according to experts. Another thing to consider is the consumption of appropriate dietary supplements that can help you optimize the functioning of your digestive tract. 


In Private 

In private, it is solely up to us what domestic "policy" we set in this regard. Your loved ones should love you unconditionally and exactly as you are. Some are not bothered by their partner‘s belching or flatulence, while others are unwilling to tolerate it. For me there is perhaps a compromise here to consider. After all, most households are not childless, and it is the children who then, later in life, carry the habits they’ve picked up at home to their own families. Openly discuss these human needs with them so that they do not unnecessarily find themselves in embarrassing situations. If, when at home, you feel the need to burp, then do not suppress it – just choose a way to do so puts the least burden on your surroundings. If you need to pass gas, go to the bathroom. If this is not possible, apologize to your loved ones. And this conclude our small guide to compromising at home! 


In conclusion, I would like to assure you that even if something like this happens to you in public, and you feel ashamed, don’t dwell on it. It’s natural, after all, and like with everything else, even this experience will be soon be borne away on the winds of time. Let’s all just please keep in mind that in these situations, to err is human and to forgive is divine.

Comments

Popular Posts