ZNAMENÍ A ETIKETA



Nový rok, nový začátek – tak to mnozí z nás mají. Já se přiznám, že novoroční předsevzetí jsem už za ta léta tak trochu pověsila na hřebík, i když čas od času to samozřejmě vyzkouším. Fandím ale všem, kdo jsou v tomto směru lepší než já, a když si na Nový rok něco umanou, jsou schopni lusknutím prstu změnit to, co si předsevzali, a hlavně to nevzdat. Nejen je, ale i nás v tomto směru méně dokonalé by mohl inspirovat horoskop, ve kterém se dočtete, jak na tom které znamení je s tzv. etIQ (etiketním IQ). Nechme se tedy inspirovat a zvažme, zda máme v tomto ohledu co zlepšovat.


• 01 z 12
Raci (22. června až 22. července)

Není divu, že jste na prvním místě v seznamu zdvořilosti. Neustále se snažíte postavit potřeby druhých nad své vlastní. Jste slušní a milí. Chcete, aby se všichni okolo Vás cítili příjemně a šťastně. Občas by Vám ale prospělo myslet více na sebe, i za cenu, že třeba budete malinko hrubší.

• 02 z 12
Ryby (21. února až 20. března) 
Jste citliví, máte rádi klid a jste doslova mistři v umění, jak z nepříjemné situace vybruslit a zase vše uvést do harmonie. Dokážete dát lidem srdečně najevo, že Vás zajímají a jsou pro Vás důležití. Umíte naslouchat, projevit vděk a nikdo se ve Vaší přítomnosti necítí nedoceněný.

• 03 z 12
Váhy (23. září – 23. října)
Jste ti nejúžasnější hostitelé. Každá Vaše oslava je více než dokonalá. Naslouchejte myšlenkám i názorům druhých, vždy se ujistěte, že jste udělali vše pro to, aby se ostatní cítili komfortně, a neváhejte se vyhnout případným konfliktům, které by mohly vyvstat. I když se nebojíte vyslovit svůj názor, v konečném důsledku dobře víte, že je vždy ve Vašem nejlepším zájmu se usmívat a zůstat laskaví a slušní než být zlí a arogantní.

• 04 z 12
Lev (23. července – 22. srpna)
Samozřejmě že jste sebejistí a silní jedinci, vždyť jste Lvi, ale to je jen jedna část Vaší osobnosti. Přestože můžete vypadat hrozivě, když toužíte prosadit svou, ve skrytu duše máte opravdu obří srdce plné soucitu a obdivu k ostatním. Chcete, aby lidé ve Vašem životě věděli, jak moc si jich vážíte. Lvi jsou odvážní a svou přítomnost dávají jasně najevo, ale jejich zdvořilost zároveň nezná hranic.

• 05 z 12
Panna (23. srpna – 22. září)
Pokud jste Panny, máte už určitě přečtené všechny knihy o etiketě. Dopodrobna víte, co by se mělo a nemělo dělat. I když jste možná známí tím, že jste puntičkáři, a až trochu příliš dbáte na to, abyste vše dodrželi do posledního detailu, nikdo nemůže říct, že byste v rámci svého snažení nebyli zdvořilí a milí. Ačkoliv Vás většina lidí asi nepovažuje za nejvřelejší bytosti, které jsou hned s každým kamarádi, rozhodně se o Vás nedá říci, že byste byli arogantní nebo nepříjemní. Umíte dát najevo svůj vděk za jakékoliv situace.

• 06 z 12
Blíženci (22. května – 21. června)
Nemáte v úmyslu být nezdvořilí, a ačkoliv se zdá, že se pokoušíte o opak, opravdu nejste. Pokud žijete přítomným okamžikem a jste jím zcela pohlceni, pak pro Vás zdvořilost a dodržování vhodných pravidel etikety do posledního puntíku nejsou problém. Na druhou stranu se můžete octnout v zajetí jiných okamžiků, jako když třeba chcete o něčem mluvit nebo něco dalšího udělat, a to pak jde zdvořilost čas od času stranou. Popravdě řečeno, člověk nikdy neví, co od Vás může čekat.

• 07 z 12
Kozoroh (22. prosince – 20. ledna)
Kozorozi si neberou servítky, to je prostě fakt. Lidé okolo Vás dobře vědí, že se věci nebojíte říci tak, jak jsou. Zároveň se ale řídíte tím, že jak se budete chovat k ostatním, tak se budou oni chovat k vám, takže leckoho může překvapit, jak zdvořilí ve své snaze můžete být. Uděláte cokoliv, co bude za dané situace považováno za vhodné. Díky tomu, že se zaměřujete na detail a ctíte tradice, máte výhodu, kterou je korektnost a slušnost. Na druhou stranu ale nebudete zdvořilí jen tak pro nic za nic – když na Vás někdo bude hrubý, pěkně začerstva mu to vrátíte.

• 08 z 12
Vodnář (21. ledna – 20. února)
Přesná pravidla etikety Vám příliš vrásek nedělají, což ale neznamená, že nejste zdvořilí. Velice Vám záleží na lidech a světě kolem Vás a rádi byste jej změnili k lepšímu, takže se Vaše zdvořilost nemusí jevit tak, jak to ostatní očekávají. Máte tendenci působit poněkud chladně a strnule a to může jiné lidi odrazovat. Máte svůj vlastní způsob, jak být zdvořilí, a jste hrubí pouze tehdy, když někdo vyvádí, že jste něco neudělali tak, jak chtěl on, nebo když někdo dělá z komára velblouda, aniž by k tomu podle Vás byl důvod.

• 09 z 12
Beran (21. března – 20. dubna)
Jako Berani nemáte v úmyslu být hrubí, což ale neznamená, že byste si vždy uvědomovali své hranice. Máte spoustu myšlenek a názorů a nebojíte se je dát najevo – i když to znamená, že při tom musíte ostatní překřičet. Obvykle jste spíše plni nadšení než záměrně hrubí, ale jelikož jste akční a tak trochu neobratní a neuvědomujete si sami sebe, na většinu lidí zprvu nemusíte působit zdvořilým dojmem. Když Vás však poznají, zjistí, že jste zkrátka jen více vznětliví a máte ve zvyku mít v daném okamžiku navrch, místo abyste prostě jen naslouchali.

• 10 z 12
Býk (21. dubna – 21. května)
Většině lidí se nebudete zdát hrubí ani trochu, ale to jen proto, že to nikdy neuvidí na první pohled. Pokud budete v pohodě, budete milí a zdvořilí, ale když se Vám někdo dostane trochu pod kůži, dokážete vytasit drápky. Určitě Vám nejde o to, abyste udělali scénu. Jakmile ale pohár přeteče, nebudete se cítit zkroušeně, pokud si to s lidmi vyříkáte, a to bez ohledu na to, jak to bude vypadat. Jste korektní, ale zároveň po sobě nenecháte šlapat.

• 11 z 12
Štír (24. října – 22. listopadu)
I když mají Štíři dobré srdce, jsou zároveň velmi uzavření sami do sebe. Uzavřenost sice nemusí hned znamenat hrubost, ale je pravda, že hned od začátku staví bariéry. Nechápete, proč byste měli něco dělat pro ostatní jen proto, abyste vypadali zdvořile – Vaše laskavost je do značné míry záměrná a zdrženlivá. Ti, kteří Vás dobře znají, se mohou těšit z Vaší zdvořilosti a ohleduplnosti, ale když přijde na ostatní, máte tendenci se stáhnout do sebe a vysílat zřetelný signál „nechte mě na pokoji“.

• 12 z 12
Střelec (23. listopadu – 21. prosince)
Jste neuvěřitelní pohodáři a to může některé lidi překvapit. Pravdou ale je, že Střelcům jde spíše o to, aby svůj život prožili naplno, takže pro ně nemá význam se stresovat. Chtějí své myšlenky sdělit světu a jsou vždy připraveni dělat věci spontánně. Často svou nezdvořilost ani nechápou nebo si ji neuvědomují, ale pokud je na ni někdo upozorní, pak to berou vážně.


_ _ _



New year, new beginning, that´s how many of us have it. I confess that I have kind of given up New Year´s resolution after the years, although from time to time I give it a try. Nevertheless, I root for all who are better than me in this way, and if they make up their mind to do something, they can change immediately their resolution, and, most importantly, not to give it up. The horoscope in which you will read about so called etIQ (etiquette IQ) of individual sun signs, might inspire not only them, but also the ones of us who are less perfect in this sense. Let´s be inspired and let´s consider if we have something to improve in this sense.




• 01 of 12
Cancer (June 21 to July 22)
It’s not much of a surprise that you would top the list in being polite, Cancer. You’re always going out of your way to put others' needs above your own, but what’s more, you just genuinely exude a polite and sweet persona. You want everyone to be comfortable and happy, and even if it might benefit you to speak up from time to time, you’d much rather be polite and be the bigger person than risk being rude.

• 02 of 12
Pisces (February 19 to March 20)
You have a soft spot for others and their feelings, Pisces. You like to keep things relaxed, and when it comes to manners and knowing how to dissolve unsettling moments, you know exactly what to do. Though you don’t like to follow a strict set of do’s and don’ts, your ultimate goal is to let people know how much you care for them and how important they are to you. You have no qualms intently listening to others’ opinions, thanking them for anything they do for you, and making the atmosphere comfortable for everyone. No one leaves you feeling undervalued or unappreciated.

• 03 of 12
Libra (September 23 to October 22)
You’re already known as a stellar hostess, Libra. You know how to put events together and make everything work with ease. You let other people share their thoughts and opinions with you, you’ll always make sure you’ve done all you can to truly make others feel comfortable, and you won’t hesitate to smooth over any potential conflicts that may try to arise. Though you aren’t afraid to tell it like it is, you also have an image you like to uphold. Ultimately, you know it’s always in your best interest to smile and go out of your way to be gracious and polite, rather than come off as ill-mannered or arrogant.

• 04 of 12
Leo (July 23 to August 22)
You certainly are confident and a force to be reckoned with, but that’s just part of being a Leo. Though you can come off as intimidating and aren’t afraid to speak your mind, you also truly have a giant heart full of compassion and admiration for others, and you want the people in your life to know how much you appreciate them, even if it’s simply sending a thank you message to loved ones for supporting you or really pulling out the stops at an event. Leos are bold and have a strong presence, but their politeness truly goes a long way.

• 05 of 12
Virgo (August 23 to September 22)
You’ve read all the books on etiquette, Virgo. You know the ins and outs on what should and shouldn’t be done. Though you can get a reputation for being a stickler and a little too intent on following things to the letter, no one can say that you aren’t polite or kind in your efforts. Despite that most might not consider you the most warm or friendly right off the bat, you still aren’t one to be arrogant or rude for the sake of it. People will know your thankfulness regarding any situations, and you’ll go out of your way to make sure every thank you note is mailed, every person who came to an event is acknowledged, and that everything is taken care of to the best of your ability.

• 06 of 12
Gemini (May 21 to June 20)
You don’t intend to be rude, and sometimes, even if it seems you’re trying to be, you truly aren’t. If you’re present in the moment and are thoughtfully involved in it, then you have no problem being polite and truly follow culturally appropriate etiquette down to a T. On the other hand, you can also be so caught up in other moments, like what you want to talk about or what you’re going to do next, that you may let the more polite things slip from time to time. Honestly, it’s a toss-up coming from you.

• 07 of 12
Capricorn (December 22 to January 19)
You have a blunt streak, and that’s for sure, Capricorn. People know you aren’t afraid to tell it like it is. Yet, you also live by a strong idea of treating others the way you would want to be treated, so some might be surprised at how polite you can be in your efforts. You will do whatever is considered appropriate in a given situation. Your attention to detail and strong admiration of tradition give you an edge at being proper and polite when it comes to getting things taken care of and respecting others. However, you won’t be polite merely for its own sake—if someone is rude to you, you’ll return the favor right back.

• 08 of 12
Aquarius (January 20 to February 18)
You aren’t exactly concerned with the proper do’s and don’ts of etiquette, but that doesn’t mean you’re an impolite person. You care very much for people and the world around you, and you want to make it a better place, so your politeness may not look the way others expect. You have a tendency to come off as a little cold and rigid, which may throw others off. You have your own way of being polite, and you’ll only be rude if someone gets bent out of shape that you didn’t do things their way or if someone makes a big deal about things you just can’t see the point in.

• 09 of 12
Aries (March 21 to April 19)
Aries, you don’t intend to be rude, but that doesn’t mean you always know your limits. You have a lot of thoughts and opinions, and you aren’t afraid to share them—even if it means talking over others to get there. You usually are more excited than intentionally rude, but because you’re action-oriented and a bit clumsy or not self-aware (you've been known to spill drinks at parties), you may not come off as polite to most at first. Only once they get to know you will they recognize that you’re just more excitable and used to leading the moment rather than just simply listening.

• 10 of 12
Taurus (April 20 to May 20)
To most, you wouldn’t seem rude at all, but it’s only because people never see it at first glance. You will be kind and polite when you’re unbothered, but if someone gets a little under your skin, the claws can come out. You certainly won’t strive to make a scene, but you also tend to bite your tongue when things bother you. Once you reach a boiling point, you won’t feel remorseful about setting people straight, no matter how it may look on you. You’re proper, but you’re not going to be walked on, either.

• 11 of 12
Scorpio (October 23 to November 21)
Though you are a kind heart, Scorpio, you’re also very private. While privacy doesn’t immediately translate to rudeness, it does put a wall up right from the start. You don’t see the point in doing things for people just to look polite—your kindness is extremely intentional and reserved. Those who know you well will benefit from your politeness and thoughtfulness, but when it comes to the majority? You tend to keep to yourself and give off a strong vibe of “leave me alone.”

• 12 of 12
Sagittarius (November 22 to December 21)
You’re incredibly laid back, so this might surprise some people. But the truth is, Saggitarius’ tend to be more concerned with living life to the fullest, so to them, what’s the point of going through all the hassle? They want to share their thoughts with the world, and they’re always ready to fly by the seat of their pants. Often, they don’t understand or realize that they are being rude, but if they are made aware of it, they’ll take it seriously.

Comments

Popular Posts