ZÁVĚR TÉMATU JAK A CO ODPOVĚDĚT NA ZVÍDAVÉ A NE VŽDY ÚPLNĚ PŘÍJEMNÉ OTÁZKY

A na závěr pár tipů, jak odpovídat na nepříjemné otázky



Existuje tolik nevhodných otázek a lidí, kteří se na ně ptají, že bychom mohli strávit celý den přemýšlením, jak na ně vtipně zareagovat. Namísto plýtvání drahocenným časem Vám tu několik odpovědí, které fungují v různých situacích, nabízím:
- „Omlouvám se, ale tohle téma neřeším s nikým, koho se netýká.“
- Udělejte pauzu, usmějte se a pak odpovězte otázkou: „Opravdu se mě na to ptáte?“
- „K tomuto se nevyjadřuji. Pojďme prosím mluvit o něčem jiném.“
- Udělejte krok zpět, abyste získali svůj osobní prostor, a reagujte např. takto: „Omlouvám se, ale na tuto otázku Vám neodpovím.“


A ještě drobná rada na závěr pro ty, kdo už jsou rodiči. Začněte prosím od co nejútlejšího věku svým dětem říkat, na co je vhodné se ptát a jak a na co raději nikoli a proč. Vždyť právě děti jsou přeborníky v tom – a mají na to samozřejmě plné právo – jak se v naprosto nevhodný okamžik zeptat na naprosto nevhodnou věc. Jako má čtyřletá dcera kdysi na tramvajové zastávce. Zaujala ji jedna dáma velmi pokročilého věku, a tak ji chvíli koncentrovaně sledovala, aby se pak hlasitě zeptala: „Mami, proč ta paní ještě není mrtvá, když už je tak hodně stará?“ Bohužel dáma i přes svůj vysoký věk slyšela velmi dobře. Naštěstí vše vzala s humorem a zareagovala s nadhledem: „Viď, já se sama taky každý den divím.“ Takže čím dříve se to naše dětičky naučí, tím méně často budou muset v dospělosti hrát kličkovanou v odpovědích na všetečné otázky.

_ _ _




And finally, several tips on how to answer unpleasant questions

There are so many inappropriate questions and so many people, who ask them, that we could spend all day wondering how to respond them wittily. Let´s not waste our precious time and I will offer you several ones which work in different situations:
- “Sorry, I don’t discuss this topic with anybody who is not concerned. “
- Pause, smile, and answer with a question, “Are you really asking me that? “

- “I don’t make any comment on that. Let’s talk about something else."

- Take a step back to get personal space and respond for example, „I am sorry, but I am not going to answer this question. “


And finally, a good advice for those who are parents already.
Please, start telling your children since their young age what are the appropriate topics to be asked about, and which are not. Children are experts in how to ask in the most inappropriate moment about the most inappropriate thing. They have the right to do it. Like my four years old daughter on the tram stop long ago. A very old lady captured her attention, so she watched her concentratedly for a while and then she asked, “Mum, why is the lady not dead, if she is so very old?” Unfortunately, despite her old age, the lady could hear very well. Luckily, she responded with humour, “You see, I am wondering myself every day.” So, the sooner our kids learn it today, the less often they will have to deal with nosy questions and look for answers to them.


Comments

Popular Posts