Jak a co odpovědět na zvídavé a ne vždy úplně příjemné otázky




Nevíte, jak odpovědět na některou z těchto otázek: kolik peněz vyděláváte, kolik Vám je let, kolik jste zaplatili za koupi Vašeho domu, zda jste stále nezadaní, kolik jste přibrali nebo zhubli, kdy máte termín porodu nebo kdy už konečně plánujete založit rodinu? Upřímně, komu z nás se chce na takové otázky vůbec reagovat? Jenže někdy prostě není zbytí. Všichni totiž určitě máme stejnou zkušenost. Ti, kdo se takhle zeptají, jsou většinou velmi neodbytní. Takže jak na ně a jak z toho ven?

Bezesporu jednou z cest je odpovědět pravdivě a pro jistotu rychle změnit téma. Jenže to za mě není vždy úplně to pravé ořechové. Nemusí každý vědět, kdy se zrovna chystám porodit nebo jestli jsem o dvě kila těžší, ostatně k čemu mu to je? Každopádně čeho je třeba se vždy vyvarovat, je dát na sobě znát jakékoli emoce. Někdo, kdo má žaludek se ptát právě na takové věci, Vám vážně nestojí za to, abyste se snížili na jeho úroveň a stejně drze, jako se ptá on, jste odpovídali i Vy. Pokud je to možné, odpovězte s humorem a pak každopádně rychle změňte téma a doufejte, že jste „zvědavci“ zavřeli ústa. Ano, vím, lehce se to píše, ale Vás asi zajímá, co přesně odpovědět, abyste se ho tzv. s noblesou zbavili co nejrychleji. Tak to vezměme hezky popořádku…


Co když se někdo úporně zajímá o to, kolik vyděláváte? Nemusíme si nic namlouvat, tohle je zrovna otravná, nicméně tak trochu běžná otázka.

Nejjednodušší odpovědí je s omluvou konstatovat, že se o svých příjmech s nikým jiným než se svým partnerem nebavíte a nikomu jinému se tudíž s touto informací nesvěřujete. Většině zvědavců byste tím měli sebrat vítr z plachet a udusit v nich touhu vědět víc.
Další cestou je reagovat tak trošku šalamounsky a odpovědět vtipně, např.: „Dost na to, abych zaplatil své účty a užíval života.“ Nebo: „Ne dost na to, abych si mohl dovolit vše, po čem toužím.“ Každopádně já bych si neodpustila dovětek: „A co Vy?“ Není to drzé jen na hrubý pytel hrubá záplata.

_ _ _


WHAT AND HOW TO ANSWER THE CURIOUS AND NOT ALWAYS COMPLETELY PLEASANT QUESTIONS



Don’t you know how to answer some of these questions?: How much money do you earn, how old are you, how much did you pay for the purchase of your house, are you still single, how many kilos have you gained or lost, when is your delivery date or when are you planning to start a family at last? Sincerely, who of us wants to respond these questions at all? However, sometimes there is no choice. All of us have the same experience for sure. The ones who ask in this way are mostly very persistent. So, how to deal with it? Undoubtedly one of the ways is to tell the truth and quickly change the subject to be sure. However, that might not be always the right thing, in my opinion. Everybody doesn’t need to know when I am going to deliver the baby or if I have two kilos more, what is it for, after all? In any case, it is necessary to avoid showing whatever kind of emotions. Somebody who has the guts to ask just these questions isn’t worthy lowering to his level and answering impudently, in the same way, as he asks the questions. If it is possible, answer with humour and then definitely change the subject quickly and hope that the „curious person’s“ mouth is shut. Well, it is easy to write about it, but you might be interested, what exactly to answer to get rid of them gracefully and in the fastest way as possible. So, let’s start from the beginning…



What tremely interested in how much you earn? We don’t need to fool ourselves, this is just annoying, however kind of common question.


The simplest answer is to note with an apology, that you discuss your income only with your partner and therefore, you don’t confide your income to anybody else. This should be enough to outsmart the most of curious people with and make them forget the desire to know more.

Another way is to respond cunningly and answer wittily. For example, “Enough to pay my accounts and enjoy life,” or “Not enough to be able to afford everything what I long for.” I would add in any case, “And what about you?” It is not rude, just fight fire with fire.


Comments

Popular Posts